Trzy najbardziej popularne potrawy włoskiej kuchni
Wielu Polaków każdego roku podróżuje do Włoch. Jeździmy tam w celach pielgrzymkowych, turystycznych, czy biznesowych. Odwiedzamy Watykan, podziwiamy piękne budowle Rzymu i starożytne pamiątki z przeszłości. Zatrzymujemy się w lokalach na posiłek, który czasem potrafi nas nieźle zaskoczyć, bo aż tak nam smakuje. Chociaż my Polacy jesteśmy przyzwyczajeni do nieco innego menu niż mają Włosi, to jednak szczerze zachwalamy ich umiejętności kulinarne.
Kuchnia włoska cieszy się dużym powodzenie, a zwłaszcza niektóre jej dania są nadzwyczaj uwielbiane. Tymi daniami jest spaghetti, risotto i oczywiście pizza. Przeciętny Włoch rocznie zjada dużą ilość makaronu i sosu. Jak i dużo okrągłych drożdżowych placków z przeróżnymi dodatkami – czyli pizzy. Włoska kuchnia jest różnorodna, ale najczęściej obfituje przede wszystkim w dużą ilość mąki i warzyw, np. pomidorów, oliwek, cebuli, czosnku i wielu innych. Jak również przypraw, jak oregano, bazylia, tymianek, estragon, pieprz, rozmaryn.
Potrawy wyżej wymienione są szybkie do wykonania, sycące i zaspakajają zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Ponadto świetnie smakują i wspaniale pachną.