Kuchnia japońska: co warto o niej wiedzieć?
Choć większość z nas kojarzy ją z sushi, ciekawych potraw jest tu znacznie więcej. Kuchnia japońska może zaskoczyć nas swym bogactwem, a przepisy na orientalne dania mogą na dobre odmienić nasze menu. Jakie potrawy w tym kraju cieszą się wielką popularnością? Z jakich składników najczęściej korzystają japońscy kucharze?
Kuchnia japońska to ciekawe składniki, z których powstają wyborne potrawy. W wielu potrawach pojawiają się makarony lub ryż, na talerze często trafiają też ryby oraz mięsa: wieprzowina, wołowina oraz drób. Japończycy nie boją się też sięgać po warzywa i owoce, przy czym nazwy niektórych z nich brzmią dla nas, mieszkańców Europy, dość tajemniczo i egzotycznie. Mikan, yuzu, makaron Udon – oto popularne składniki wielu japońskich specjałów. Dieta japońska nie może się też obejść bez soi i powstających z jej ziaren produktów, takich jak miso czy pożywne sosy. Ponieważ Japończycy starannie łączą ze sobą poszczególne produkty, ich dania są nie tylko smaczne, ale i zdrowie. Kuchnia japońska jest zatem coraz bardziej popularna tam, gdzie troska o utrzymanie dobrej formy do późnej starości jest priorytetem. To dieta, która może świetnie wpływać na nasz organizm, a jednocześnie zachwycać nas swoim smakiem.