Lasagne bolognese – pyszne i proste danie

Lasagne to włoski przysmak cieszący się ogromnym uznaniem wśród polaków. To danie o wykwintnym smaku jest banalnie proste do przyrządzenia. Nawet jeśli nie jesteś w kuchni mistrzynią, z pewnością dasz sobie radę z jego przygotowaniem.
Będzie Ci potrzebne:
– 1 opakowanie makaronu lasagne
-50 dkg mięsa mielonego
-duża cebula
-2 duże ząbki czosnku
-passata pomidorowa, puszka pomidorów w zalewie lub szklanka pokrojonych pomidorów bez skórki
-olej
-sól
-pieprz
-cukier
-zioła- oregano, bazylia, rozmaryn
-papryka
Na sos będziesz dodatkowo potrzebować 1 szklanki mleka, 2 łyżek masła oraz 2 łyżek mąki.
Makaron na lasagne lekko podgotuj. Nie gotuj go do całkowitej miękkości. Wystarczy połowa czasu podanego na opakowaniu, ponieważ dojdzie w piekarniku. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na oleju na patelni z mięsem oraz przyprawami. Kiedy mięso będzie już usmażone, dodaj pomidory, lub passatę i gotuj jeszcze przez około 10 minut.
Do przygotowania potrawy w piekarniku najlepsza będzie żaroodporna szklana foremka. Na jej dno połóż płat podgotowanego makarony lasagne. Na nim ułóż warstwę mięsa. Następnie kolejno układaj kolejne warstwy makaronu i mięsa.
Teraz zrób sos, którym zalejesz lasagne. To proste. Masło rozpuść w niewielkim rondelku. Dodaj do niego mąkę. Następnie mieszając, dolewaj powoli mleko. Gotuj całość przez około 2 minuty, ciągle mieszając. Kiedy sos zacznie gęstnieć dopraw go solą i pieprzem. Zalej sosem lasagne. Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni i zapiekaj przez około 30 minut.
To pyszne i proste danie po wyjęciu z piecyka możesz posypać odrobiną startego parmezanu i udekorować świeżymi listami bazylii.

Udostępnij: