Zdrowa dieta – algi i ich rodzaje
Algi cieszą się coraz większą popularnością w naszej kuchni, a sięganie po nie może każdemu z nas przynieść wiele korzyści. Znane z diety wschodniej, są wodorosty cenionymi źródłami wielu ważnych dla naszego organizmu soli mineralnych, witamin oraz innych składników odżywczych. Jakie rodzaje alg pojawiają się w naszych sklepach?
Wśród najpopularniejszych produktów tego typu, jakie oferują nam sklepy ze zdrową żywnością, znajduje się agar agar (kanten). Jest to zestaw odpowiednio przygotowanych alg, które sprzedawane są albo w postaci pasków, albo w formie proszku. Innym popularnym produktem są japońskie wodorosty arame, sprzedawane najczęściej w formie suchych liści. Takie algi można z powodzeniem wykorzystać podczas sporządzania sałatek, ich obecność uwzględniają też przepisy na zdrowe zupy oraz warzywne gulasze. Ciekawe dania można wyczarować z alg o nazwie ulva, które często określa się też mianem morskiej sałaty. Te wodorosty rewelacyjnie sprawdzają się jako dodatki do zimnych potraw, np. warzywnych sałatek. Ogromną wartością odżywczą mogą się pochwalić algi kombu, idealnie sprawdzające się w takich daniach, jak gulasze czy zupy jarzynowe. Kombu świetnie komponuje się też z kaszami oraz z roślinami strączkowymi, a ze względu na fakt, iż można z tych alg korzystać również w połączeniu z tofu lub seitanem, chętnie sięga po nie i kuchnia roślinna. Popularne algi nori, których obecność najchętniej uwzględniają przepisu na sushi, świetnie pasują też do zup oraz potraw z makaronem, z kolei popularne na Zachodzie algi dulse coraz częściej są wykorzystywane jego dodatek po dań warzywnych oraz tych potraw, w których prym wiodą rośliny strączkowe.